• Dieta Standard jest to zbilansowany sposób odżywiania zapewniający pokrycie zapotrzebowania organizmu na wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, witaminy i mikroelementy. Dieta została zbilansowana w oparciu o najnowsze zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Nasze niezwykle urozmaicone menu zostało oparte na nieprzetworzonych i naturalnych produktach wysokiej jakości. Dieta Standard to doskonały wybór dla wszystkich osób pragnących prawidłowo się odżywiać, chcących w racjonalny sposób zredukować lub utrzymać na odpowiednim poziomie swoją masę ciała dbając jednocześnie o zdrowie i samopoczucie.
  • Dieta Wege to bezmięsna wersja diety Standard. Jadłospis Wege jest pozbawiony mięsa i jego przetworów. W diecie znajdują się natomiast jaja,  nabiał, ryby oraz roślinne źródła pełnowartościowego białka. Menu wegetariańskie zostało urozmaicone przez takie produkty jak tofu, humus, pasta tahini, awokado, pestki, orzechy, sery kozie oraz wiele innych produktów, które sprawią, że dieta Wege będzie nie tylko odpowiednio zbilansowana ale jednocześnie odpowiednio atrakcyjna pod względem organoleptycznym. Dieta Wege jest optymalnym  rozwiązaniem dla osób, które rezygnują na co dzień ze spożycia mięsa z przyczyn zdrowotnych lub indywidualnych i jednocześnie chcą zredukować swoją masę ciała. Na życzenie klienta  z menu diety Wege eliminujemy również ryby oraz inne składniki pokarmowe.
  • Dieta Natural to zbilansowany sposób odżywiania, w którym wyeliminowane zostały produkty będące źródłem glutenu oraz nabiał (mleko i jego przetwory). Nasz dietetyk wprowadził do tej diety naturalne, pełnowartościowe źródła bezglutenowych węglowodanów tj.: proso, gryka, ryż, amarantus, tapioka.
    W diecie Natural nabiał zastępujemy naturalnymi mlekami roślinnymi np. mlekiem kokosowym. Pieczywo bezglutenowe wypiekamy dla Was sami, ponieważ dostępne na rynku „gotowce” są naszpikowane chemicznymi dodatkami i ulepszaczami. Dieta Natural jest rekomendowana osobą które świadomie eliminują ze swojej diety pszenicę, gluten czy nabiał. Najczęściej zamawiana jest również przez osoby z alergiami lub nietolerancjami pokarmowymi, osobami cierpiącym na choroby autoimmunologiczne czy zespół nieszczelnego jelita.
    Dieta Natural może zawierać śladowe ilości glutenu oraz białek mleka krowiego, stąd nie jest kierowana do osób z celiakią. Polecamy skonsultować się z naszym dietetykiem, który pomoże ustalić odpowiedni plan dietetyczny i ustali kaloryczność diety.
  • Dieta Sport to program żywieniowy skierowany do osób aktywnych fizycznie. Wyróżniamy dwa rodzaje diety: CARBO PLAN oraz PROTEIN PLAN.

    CARBO PLAN jest dla osób, które regularnie trenują różne dyscypliny sportowe. Dietetyk postarał się, żeby kaloryczność tych diet była dostatecznie wysoka na pokrycie wszystkich potrzeb energetyczno-odżywczych osób trenujących. Jadłospis zawiera odpowiednią ilość pełnowartościowego białka, które ma za zadanie odbudowywać przeciążone po treningu mięśnie. Węglowodany łatwo przyswajalne, obecne w diecie, spożywane przed treningiem spowodują, że nasz organizm będzie w stanie dostarczać energii przez cały okres trwania treningu czy zawodów. Odpowiednie proporcje między wszystkimi składnikami odżywczymi pozwolą na pełną regenerację organizmu, a co za tym idzie poprawianiu wyników podczas treningów.

    PROTEIN PLAN zawiera większe ilości pełnowartościowego białka na rzecz węglowodanów prostych, uzyskane poprzez dodatek koktajli proteinowych oraz większej ilości produktów wysokobiałkowych. Ten system żywieniowy skierowany jest przede wszystkim do osób, których zapotrzebowanie na energię i makroskładniki jest bardzo wysokie ze względu na rodzaj wykonywanego wysiłku fizycznego. Może także doskonale sprawdzić się w okresach budowania masy mięśniowej.

    Ze względu na różnice w zapotrzebowaniu na składniki odżywcze w zależności od dyscypliny sportowej lub rodzaju wykonywanego wysiłku, każdy rodzaj diety Sport przeznaczony jest dla różnych osób. Przed wyborem planu dietetycznego warto skontaktować się z naszym dietetykiem, który pomoże dobrać odpowiedni program żywieniowy.

  • Post leczniczy dr Dąbrowskiej

    Dieta ta ma charakter postu leczniczego stosowanego jako okresowa kuracja. Proponowana przez nas dieta warzywno-owocowa bazuje na założeniach diety dr Ewy Dąbrowskiej, która w swojej praktyce lekarskiej znalazła wiele zastosowań głodówki leczniczej w schorzeniach i chorobach cywilizacyjnych oraz detoksykacji organizmu. Dieta składa się z samych warzyw i owoców wykluczając warzywa strączkowe, warzywa skrobiowe czy owoce i warzywa o wysokim indeksie glikemicznym.W trakcie stosowania postu wyklucza się również produkty zbożowe, mięso, ryby, nabiał, jaja, produkty wysokoprzetworzone. Brak podaży białka i tłuszczu w menu prowadzi do zużycia własnych zwyrodniałych białek, złogów tłuszczu i cholesterolu.

    Głównym celem diety jest odnowa organizmu, czyli przywrócenie równowagi i oczyszczenie. Dieta bazuje na stosunkowo niskiej kaloryczności (ok. 500 – 700 kcal). Dzięki temu organizm pobudza się do samoleczenia zużywając zdegenerowane komórki. Brak żywności przetworzonej i cukru pozwala na regenerację śluzówki jelit, zaś duża ilość błonnika na ich oczyszczenie.

    Okres stosowania postu leczniczego to minimum 14, a maksimum 42 dni i zależy od zaawansowania choroby. Najlepsze efekty uzyskuje się oczywiście po 6 tygodniach kuracji postnej.

    Do postu leczniczego należy dobrze się przygotować i przeprowadzić stosowne wprowadzenie, dzięki czemu pierwsze dni kuracji będą mniej odczuwalne. Zalecamy ograniczenie kalorii i wyeliminowanie z jadłospisu mięsa, ryb, nabiału i cukrów.

    Spożycie jakiegokolwiek niedozwolonego produktu przełącza organizm na tory żywienia zewnętrznego i wówczas kontynuacja postu może prowadzić do niedoborów pokarmowych, a w konsekwencji nie nastąpią oczekiwane efekty lecznicze postu.

    Podstawową zasadą tego postu jest wewnętrzne żywienie polegające na zużywaniu tkanek według hierarchii ważności tzn. organizm na początku wydala zbędną wodę (ustępują obrzęki), zużywa jako pokarm niepotrzebne zapasy, złogi m. in. tłuszczu, zwyrodniałych komórek i ogniska zapalne, zaś narządy życiowo ważne takie, jak mózg i serce są najdłużej oszczędzane. Wraz z zużywaniem starych komórek następuje regeneracja młodych, zdrowych komórek, co wiąże się z odmłodzeniem organizmu. Ustępują bóle stawów, które są często od lat siedliskiem kwasu moczowego i zwyrodniałych komórek. Kuracja postna oczyszcza krew z kompleksów immunologicznych. Po kuracji poprawia się znacząco odporność, ustępują stare zmiany zapalne, zmniejszają się skłonności do przeziębień, a choroby zwyrodnieniowe cofają się. Kuracja działa także korzystnie na poprawę glikemii, ciśnienie tętnicze, hiperlipidemii, różnego rodzaju problemy kliniczne, poprawę kondycji skóry, włosów, paznokci. Występuje też znaczny ubytek wagi.

    Proponowana przez nas kuracja składa się z 3 etapów:

    Etap I – przygotowanie do postu leczniczego. Zalecamy, aby post poprzedzić tygodniem diety oczyszczającej. Jest to dieta, która pozwala na stopniowe zejście z kaloryczności, eliminację mięsa, nabiału, cukrów i żywności przetworzonej. Dzięki temu organizm oczyszcza się stopniowo, ale i przygotowuje do postu leczniczego. Dieta składa się głównie z bezglutenowych kasz, owoców, warzyw, orzechów i nasion.

    Etap II – od 2 do 6 tygodni postu właściwego ustalonego z naszym dietetykiem w zależności od celu kuracji i zamierzonych efektów.

    Etap III – stabilizacja. Etap ten obejmuje: 1 tydzień diety wegetariańskiej 1000 kcal, następnie 1 tydzień diety wegetariańskiej lub zwykłej (z mięsem) 1200 kcal i na koniec tego etapu 1 tydzień wybranej diety 1500 kcal. Etap ten jest równie istotny, jak sam post. Jeżeli go ominiemy bardzo prawdopodobny jest efekt jojo (szybki wzrost wagi) oraz problemy ze strony przewodu pokarmowego występujące przy za szybkim wprowadzaniu poszczególnych produktów zakazanych podczas kuracji.

    Informacje dla stosujących post

    W czasie kuracji spożywane będą jedynie warzywa i owoce ubogie w substancje odżywcze takie, jak: marchew, buraki, seler, rzodkiewka, rzepa, pietruszka, chrzan, kapusta, brokuł, kalafior, cebula, czosnek, por, ogórki, kiszonki, kabaczek, dynia, sałata, zioła, pomidory, papryka, jabłka, grejpfruty i cytryny.

    Bezwzględnie nie należy w tym czasie spożywać zbóż, orzechów, ziemniaków, warzyw strączkowych, chleba, mleka, oleju, mięsa ani słodkich owoców. Produkty te są zbyt odżywcze, hamują spadek masy ciała, co oznacza zahamowanie procesów spalania własnych złogów tłuszczu i zwyrodniałych tkanek.

    Nie należy pić mocnej herbaty, kawy ani alkoholu.

    Dozwolone napoje: woda i herbaty ziołowe oraz soki warzywne w nieograniczonych ilościach. Zalecamy wypijanie minimum 3 litrów wody niegazowanej dziennie.

    Poza wymienionymi wyżej produktami nie wolno nic więcej jeść ani pić. Spożycie czegokolwiek spoza powyższej listy przerywa post leczniczy i grozi negatywnymi skutkami zdrowotnymi.

    Przeciwskazania do postu leczniczego:

    Stosowanie leków hamujących układ odpornościowy, hormonów sterydowych, cytostatyków, kacheksja, zaawansowane nowotwory, porfiria, niewydolność narządów, nadczynność tarczycy, choroby nerek, ciąża, karmienie piersią, choroba Adisona, cieżka depresja. Nie wskazane również dla dzieci.

  • Niezdecydowany? Skonsultuj się z naszym dietetykiem!

    Imię i nazwisko (wymagane)

    Adres email (wymagane)

    Telefon (wymagane)

    Data urodzenia (wymagane)

    Wzrost (wymagane)

    Aktualna waga (wymagane)

    Waga docelowa (wymagane)

    Aktywność fizyczna (wymagane)

    Alergie pokarmowe, nietolerancje, produkty nielubiane: